Tuesday, 31 December 2013

TEMPAT YANG EKSOTIK DAN MENARIK DI DUNIA

10 Tempat eksotik di dunia
Ingin berkongsi maklumat mengenai kejadian alam semula jadi ciptaan ALLAH swt yang mencerminkan keagungannya 

a)  Wisteria Tunnel (Terowong Wisteria Japan)
Terowong Wisteri terletak di Taman Bunga Kawachi Fuji dalam bandar Kitakyushu, 4 jam dengan menaiki teksi dari Tokyo. Di dalam taman ini terdapat terowong bunga Wisteria yang cantik. Sebanyak 20 jenis pokok bunga Wisteria di taman di  sini dan apabila musim bunga anda boleh berjalan di dalam terowong bunga pelbagai warna. 

Masa terbaik untuk  melawat taman bunga ini ialah dari bulan April hingga pertengahan Mei. Untuk pergi ke terowong Wisteri dari stesen JR Yahata ialah dengan menaiki bus #56 dan turun di sekolah elementeri Kawachi kemudian berjalan kaki selama 10-15 minit.

b) Cinque Terre Italy
Cinque Terre adalah satu siri perkampungan Itali terletak di sepanjang tebing lasak barat laut antara Genoa dan Pisa. Sepanjang tebing ini kelihatan menakjubkan seolah-olah tanahnya jatuh ke dalam laut, dan pada musim panas ia sesak dengan pelancong, kebanyakan berjalan kaki dari Riomaggiore ke Monterosso, satu perjalanan yang mana jika seseorang itu berhenti untuk makan tengah hari dan mengambil gambar, ia boleh mengambil masa sepanjang hari.

Salah satu zon bersih terbesar dalam Lembangan Mediterranean. Ia terletak di Liguria, di sebelah barat La Spezia. Kira-kira 5 batu daripada pantai berbatu antara dua capes, beratus-ratus batu laluan yang indah, lima buah kampung kecil yang terletak di atas laut di atas batu. Cinque Terre tidak mengalami perkembangan besar-besaran kerana sejarah dan kedudukan bandar-bandarnya.

c)  Hotel La Montaña Mágica (Los Rios Chile)
Montana Magica  adalah hotel yang berbentuk seperti gunung yang air jatuh dari atas. Hotel yang terletak di kawasan rizab alam semula jadi di Los Rios Chile. ia merupakan sebuah pondok yang dibina dengan bahan-bahan yang berkualiti oleh tukang masyarakat sekitar Neltume dan Puerto Fuy , kampung-kampung gunung berasaskan kayu kecil .

Montana Magica Hotel La Mimi dalam Huilo Reserve Biologi, Chile. Rumah persinggahan ini hotel empat bintang terletak di tengah-tengah 120,000 hektar hutan asli (Rizab Biosfera UNESCO), yang mengkagumkan ialah hotel ini dibina di dalam sebuah gunung berapi buatan manusia yang meletus mengeluarkan air dari bahagian atas mengalir di tepi.  Dilindungi oleh sejenis lumut dan rumput, lorong-lorong dipagari dengan struktur kayu kelihatan organik. 

The Lodge menawarkan tiga belas bilik yang semuanya dilengkapi dengan kemudahan moden termasuk pemanasan pusat, bilik mandi dan peti deposit keselamatan. La Montana Magica Lodge juga menawarkan bilik permainan, bilik bacaan , golf mini , restoran dan bar , perkhidmatan dobi dan SPA yang . Hotel di rizab termasuk Huemul Pemuliharaan del Sur, Baobab Hotel & Spa dan Kampung kanopi. 
Maklumat lanjut layari laman web di: http://nexttriptourism.com/montana-magica-in-chile/ # sthash.tE00rlPW.dpuf
Penginapan;

d) The Crooked Forest Poland
Hutan Crooked atau hutan bengkok melengkong mengandungi pokok pain yang ditanam melengkung sekitar tahun 1930. Crooked Forest Pine Grove dibentuk oleh makhluk asing daripada Nowe Czarnowo , West Pomeranian, dan Poland. 

Terdapat kira-kira 400 pokok  hutan pain terbentuk dengan liku mendatar 90 ° di bahagian pangkal batang sebelum naik menegak. Dipercayai  secara umumnya  bahawa sesetengah manusia membentuk dengan alat atau teknik yang digunakan untuk membuat pokok yang tumbuh dengan cara ini, tetapi kaedah dan motif  tidak diketahui setakat ini.

Dengan batang tunduk ke arah utara seolah olah wujud dalam satu kisah dongeng. Dikelilingi dengan hutan pokok pain berhampiran Grefino lurus, Northwest Poland,  dusun pokok bergelar 'hutan bengkok melengkung' dan masih misteri. Pokok Hutan Crooked dikelilingi oleh banyak pokok-pokok hutan yang besar dan normal, lurus, masing-masing mempunyai sudut 90 darjah di pangkal batang, dan semua muka selekoh ke Utara.
Maklumat lebih lanjut sila layari laman web di: http://nexttriptourism.com/crooked-forest-tourism-poland/ # sthash.H1TjN8zQ.dpuf

e) Tunnel Of Love (Terowong Cinta) Ukraine
Terowong ini dikelilingi oleh pokok-pokok gergasi yang terletak di Kleven, Ukraine dan satu masa ia merupakan terowong kereta api. Mengapa dipanggil terowong cinta? Ia hanya gelaran yang diberikan oleh penduduk tempatan kerana ia adalah tempat yang popular dikalangan pasangan suami isteri dan pasangan yang sedang bercinta

Terowong ini telah dibuat sejak bertahun-tahun sehingga terbentuk barisan pokok-pokok. Kereta api  ini telah menjadikan sekeping tanah hutan  kepada sebuah lorong yang unik akibat daripada pergerakannya berulang alik  sebanyak 3 kali sehari selama beberapa tahun.

Selain berkhidmat sebagai laluan kereta api, terowong ini digunakan oleh pasangan yang dalam percintaan untuk memohon hajat. Dikatakan bahawa jika mereka ikhlas dalam cinta mereka, hasrat mereka akan menjadi kenyataan. Jika anda berada di sekitar Ukraine, jangan ketinggalan mengunjungi terowong ini samada pergi sendiri atau dengan orang yang dikasihi.

f) Blue Lagoon Hot Springs Iceland
The Blue Lagoon ( Icelandic : Bláa lónið ) geoterma spa merupakan salah satu tempat yang paling menarik ramai pengunjung di Iceland. Spa terjadi dari lava di Grindavik di Semenanjung Reykjanes, barat daya Iceland. Lónið Bláa terletak lebih kurang 13 km (8 batu) dari Lapangan Terbang Antarabangsa Keflavík dan 39 km (24 batu) dari ibu kota Reykjavík.  lebih kurang 20 minit dari lapangan terbang dan 40 minit dari Reykjavík .

g)   Ice Canyon Greenland
Mungkin salah satu tempat yang paling sejuk dan sebahagian besar kawasan pembekuan yang boleh dilawati, dengan air yang mengalir jauh ke dalam melalui ketulan ais yang besar melekakan pandangan mata dengan panorama yang menakjubkan.

Ia kadang-kadang 30 daripada 40 meter dalam dan mungkin salah satu daripada tempat yang paling banyak penggemar foto  di Greenland, dan penggemar salji untuk mendaki gunung dan pemain ski

Masa yang paling bermanfaat  melawat negara ini  pada bulan Julai apabila salji dan suhu tidak terlalu sejuk. Greenland terkenal dengan  sukannya, rekreasi, kawasan pantai, gunung-gunung, glasier dan tiada kurangnya ngarai ais baik untuk kesihatan, selain itu masih sukar untuk menarik ramai pelancong datang. .

h)   Ball Pyramid berhampiran Pulau Lord Howe
Pyramid bola adalah sisa erosinal daripada perisai gunung berapi  dan kaldera  Ia terbentuk kira-kira 7 juta tahun dahulu. Piramid Ball adalah 20 kilometer (12 batu) tenggara Pulau Lord Howe di Lautan Pasifik, 562 meter (1,844 kaki) tinggi, manakala hanya 1,100 meter (3,600 kaki) panjang dan 300 meter (980 kaki) melintang, menjadikannya timbunan  gunung berapi yang tertinggi di dunia. Ball piramid ini juga adalah sebahagian daripada Lord Howe Island Marine Park.

Piramid Ball mempunyai   beberapa islets satelit. Observatori Rock dan Islet Wheatsheaf terletak kira-kira 800 meter (2,600 kaki) barat laut dan barat daya masing-masing, daripada hujung barat Piramid Ball. Rock Tenggara adalah kemuncak terletak kira-kira 3.5 kilometer (2.2 bt) tenggara Piramid Ball ini. Seperti mana Pulau Lord Howe dan rantaian seamount Lord Howe, Piramid Ball adalah berdasarkan Kebangkitan Lord Howe, sebahagian daripada benua tenggelam Zealandia


i)   The Great Barrier Reef Australia
Great Barrier Reef atauTerumbu Sawar Besar adalah  sistem terumbu karang yang terbesar di dunia. Ia terdiri daripada lebih 2,900 terumbu individu  dan 900 pulau di sepanjang lebih 2,600 kilometer (1,600 batu) di kawasan seluas kira-kira 344.400 kilometer persegi (133,000 batu persegi ), terumbu ini terletak di Laut batu karang, di luar pantai QueenslandAustralia .
Terumbu Sawar Besar boleh dilihat dari angkasa lepas dan struktur terbesar yang dibuat oleh organisma hidup.  Struktur terumbu ini terdiri daripada  berbilion-bilion organisma kecil, yang dikenali sebagai karang polip. Ia  telah dipilih sebagai Tapak Warisan Dunia pada tahun 1981.  CNN melabelkannya sebagai salah satu daripada tujuh keajaiban semula jadi dunia.  Queensland National Trust mejadikannya sebagai ikon negeri Queensland.
Sebahagian besar daripada terumbu dilindungi oleh Taman Laut Great Barrier Reef, yang membantu untuk mengawal kesan penggunaan manusia, seperti perikanan dan pelancongan. Tekanan alam sekitar yang lain di terumbu dan juga ekosistem iaitu aliran air, perubahan iklim disertai dengan massa pelunturan karang dan wabak penduduk berkitar daripada mahkota-duri tapak sulaiman . Menurut kajian yang diterbitkan pada bulan Oktober 2012 oleh Prosiding Akademi Sains Kebangsaan , terumbu telah kehilangan lebih daripada separuh penutup karang sejak tahun 1985.
Terumbu Sawar Besar telah lama diketahui dan digunakan oleh Orang Asli Australia dan orang Torres Strait, Ia merupakan sesuatu yang penting dalam budaya dan kerohanian penduduk tempatan. Terumbu adalah destinasi yang sangat popular untuk pelancong, terutama di Kepulauan Whitsunday dan Wilayah Cairns. Pelancongan merupakan aktiviti ekonomi yang penting di rantau ini kerana dapat menjana lebih $3 bilion setiap tahun.

j)  Plitvice Lakes National Park Croatia
Plitvice Lakes National Park atau Taman Tasik Negara Plitvice ( Croatian : Taman Nacionalni Plitvička jezera,  biasanya sebutan Plitvice ialah  [ plîtʋitse ]).  Taman negara yang tertua di Eropah Tenggara dan  terbesar di Croatia.

Taman ini ditemui dalam tahun 1949, terletak di kawasan pergunungan kars di kawasan tengah Croatia, di sempadan  Bosnia dan Herzegovina. Yang penting  lebuh raya utara-selatan, melalui kawasan taman negara, menyambungkan kawasan pedalaman Croatia dengan kawasan pantai Adriatik.

Kawasan yang dilindungi menjangkau lebih 296,85 kilometer persegi ( 73,350 ekar). Kira-kira 90 % daripada kawasan ini adalah sebahagian daripada Lika - Senj County, manakala Baki 10 % adalah sebahagian daripada Karlovac County. Dalam tahun 1979, Taman  Tasik Negara Plitvice didaftarkan oleh Pendaftar Warisan Dunia UNESCO sebagai salah satu kawasan semula jadi pertama di dunia. Setiap tahun, lebih daripada 1,200,000 pengunjung.  Masuk adalah tertakluk kepada caj berubah-ubah, hingga 110 kuna atau sekitar $ 18USD bagi setiap orang dewasa pada musim puncak. Peraturan-peraturan ketat juga dikenakan
                       

No comments:

Post a Comment