Tuesday, 31 December 2013

TEMPAT YANG EKSOTIK DAN MENARIK DI DUNIA

10 Tempat eksotik di dunia
Ingin berkongsi maklumat mengenai kejadian alam semula jadi ciptaan ALLAH swt yang mencerminkan keagungannya 

a)  Wisteria Tunnel (Terowong Wisteria Japan)
Terowong Wisteri terletak di Taman Bunga Kawachi Fuji dalam bandar Kitakyushu, 4 jam dengan menaiki teksi dari Tokyo. Di dalam taman ini terdapat terowong bunga Wisteria yang cantik. Sebanyak 20 jenis pokok bunga Wisteria di taman di  sini dan apabila musim bunga anda boleh berjalan di dalam terowong bunga pelbagai warna. 

Masa terbaik untuk  melawat taman bunga ini ialah dari bulan April hingga pertengahan Mei. Untuk pergi ke terowong Wisteri dari stesen JR Yahata ialah dengan menaiki bus #56 dan turun di sekolah elementeri Kawachi kemudian berjalan kaki selama 10-15 minit.

b) Cinque Terre Italy
Cinque Terre adalah satu siri perkampungan Itali terletak di sepanjang tebing lasak barat laut antara Genoa dan Pisa. Sepanjang tebing ini kelihatan menakjubkan seolah-olah tanahnya jatuh ke dalam laut, dan pada musim panas ia sesak dengan pelancong, kebanyakan berjalan kaki dari Riomaggiore ke Monterosso, satu perjalanan yang mana jika seseorang itu berhenti untuk makan tengah hari dan mengambil gambar, ia boleh mengambil masa sepanjang hari.

Salah satu zon bersih terbesar dalam Lembangan Mediterranean. Ia terletak di Liguria, di sebelah barat La Spezia. Kira-kira 5 batu daripada pantai berbatu antara dua capes, beratus-ratus batu laluan yang indah, lima buah kampung kecil yang terletak di atas laut di atas batu. Cinque Terre tidak mengalami perkembangan besar-besaran kerana sejarah dan kedudukan bandar-bandarnya.

c)  Hotel La Montaña Mágica (Los Rios Chile)
Montana Magica  adalah hotel yang berbentuk seperti gunung yang air jatuh dari atas. Hotel yang terletak di kawasan rizab alam semula jadi di Los Rios Chile. ia merupakan sebuah pondok yang dibina dengan bahan-bahan yang berkualiti oleh tukang masyarakat sekitar Neltume dan Puerto Fuy , kampung-kampung gunung berasaskan kayu kecil .

Montana Magica Hotel La Mimi dalam Huilo Reserve Biologi, Chile. Rumah persinggahan ini hotel empat bintang terletak di tengah-tengah 120,000 hektar hutan asli (Rizab Biosfera UNESCO), yang mengkagumkan ialah hotel ini dibina di dalam sebuah gunung berapi buatan manusia yang meletus mengeluarkan air dari bahagian atas mengalir di tepi.  Dilindungi oleh sejenis lumut dan rumput, lorong-lorong dipagari dengan struktur kayu kelihatan organik. 

The Lodge menawarkan tiga belas bilik yang semuanya dilengkapi dengan kemudahan moden termasuk pemanasan pusat, bilik mandi dan peti deposit keselamatan. La Montana Magica Lodge juga menawarkan bilik permainan, bilik bacaan , golf mini , restoran dan bar , perkhidmatan dobi dan SPA yang . Hotel di rizab termasuk Huemul Pemuliharaan del Sur, Baobab Hotel & Spa dan Kampung kanopi. 
Maklumat lanjut layari laman web di: http://nexttriptourism.com/montana-magica-in-chile/ # sthash.tE00rlPW.dpuf
Penginapan;

d) The Crooked Forest Poland
Hutan Crooked atau hutan bengkok melengkong mengandungi pokok pain yang ditanam melengkung sekitar tahun 1930. Crooked Forest Pine Grove dibentuk oleh makhluk asing daripada Nowe Czarnowo , West Pomeranian, dan Poland. 

Terdapat kira-kira 400 pokok  hutan pain terbentuk dengan liku mendatar 90 ° di bahagian pangkal batang sebelum naik menegak. Dipercayai  secara umumnya  bahawa sesetengah manusia membentuk dengan alat atau teknik yang digunakan untuk membuat pokok yang tumbuh dengan cara ini, tetapi kaedah dan motif  tidak diketahui setakat ini.

Dengan batang tunduk ke arah utara seolah olah wujud dalam satu kisah dongeng. Dikelilingi dengan hutan pokok pain berhampiran Grefino lurus, Northwest Poland,  dusun pokok bergelar 'hutan bengkok melengkung' dan masih misteri. Pokok Hutan Crooked dikelilingi oleh banyak pokok-pokok hutan yang besar dan normal, lurus, masing-masing mempunyai sudut 90 darjah di pangkal batang, dan semua muka selekoh ke Utara.
Maklumat lebih lanjut sila layari laman web di: http://nexttriptourism.com/crooked-forest-tourism-poland/ # sthash.H1TjN8zQ.dpuf

e) Tunnel Of Love (Terowong Cinta) Ukraine
Terowong ini dikelilingi oleh pokok-pokok gergasi yang terletak di Kleven, Ukraine dan satu masa ia merupakan terowong kereta api. Mengapa dipanggil terowong cinta? Ia hanya gelaran yang diberikan oleh penduduk tempatan kerana ia adalah tempat yang popular dikalangan pasangan suami isteri dan pasangan yang sedang bercinta

Terowong ini telah dibuat sejak bertahun-tahun sehingga terbentuk barisan pokok-pokok. Kereta api  ini telah menjadikan sekeping tanah hutan  kepada sebuah lorong yang unik akibat daripada pergerakannya berulang alik  sebanyak 3 kali sehari selama beberapa tahun.

Selain berkhidmat sebagai laluan kereta api, terowong ini digunakan oleh pasangan yang dalam percintaan untuk memohon hajat. Dikatakan bahawa jika mereka ikhlas dalam cinta mereka, hasrat mereka akan menjadi kenyataan. Jika anda berada di sekitar Ukraine, jangan ketinggalan mengunjungi terowong ini samada pergi sendiri atau dengan orang yang dikasihi.

f) Blue Lagoon Hot Springs Iceland
The Blue Lagoon ( Icelandic : Bláa lónið ) geoterma spa merupakan salah satu tempat yang paling menarik ramai pengunjung di Iceland. Spa terjadi dari lava di Grindavik di Semenanjung Reykjanes, barat daya Iceland. Lónið Bláa terletak lebih kurang 13 km (8 batu) dari Lapangan Terbang Antarabangsa Keflavík dan 39 km (24 batu) dari ibu kota Reykjavík.  lebih kurang 20 minit dari lapangan terbang dan 40 minit dari Reykjavík .

g)   Ice Canyon Greenland
Mungkin salah satu tempat yang paling sejuk dan sebahagian besar kawasan pembekuan yang boleh dilawati, dengan air yang mengalir jauh ke dalam melalui ketulan ais yang besar melekakan pandangan mata dengan panorama yang menakjubkan.

Ia kadang-kadang 30 daripada 40 meter dalam dan mungkin salah satu daripada tempat yang paling banyak penggemar foto  di Greenland, dan penggemar salji untuk mendaki gunung dan pemain ski

Masa yang paling bermanfaat  melawat negara ini  pada bulan Julai apabila salji dan suhu tidak terlalu sejuk. Greenland terkenal dengan  sukannya, rekreasi, kawasan pantai, gunung-gunung, glasier dan tiada kurangnya ngarai ais baik untuk kesihatan, selain itu masih sukar untuk menarik ramai pelancong datang. .

h)   Ball Pyramid berhampiran Pulau Lord Howe
Pyramid bola adalah sisa erosinal daripada perisai gunung berapi  dan kaldera  Ia terbentuk kira-kira 7 juta tahun dahulu. Piramid Ball adalah 20 kilometer (12 batu) tenggara Pulau Lord Howe di Lautan Pasifik, 562 meter (1,844 kaki) tinggi, manakala hanya 1,100 meter (3,600 kaki) panjang dan 300 meter (980 kaki) melintang, menjadikannya timbunan  gunung berapi yang tertinggi di dunia. Ball piramid ini juga adalah sebahagian daripada Lord Howe Island Marine Park.

Piramid Ball mempunyai   beberapa islets satelit. Observatori Rock dan Islet Wheatsheaf terletak kira-kira 800 meter (2,600 kaki) barat laut dan barat daya masing-masing, daripada hujung barat Piramid Ball. Rock Tenggara adalah kemuncak terletak kira-kira 3.5 kilometer (2.2 bt) tenggara Piramid Ball ini. Seperti mana Pulau Lord Howe dan rantaian seamount Lord Howe, Piramid Ball adalah berdasarkan Kebangkitan Lord Howe, sebahagian daripada benua tenggelam Zealandia


i)   The Great Barrier Reef Australia
Great Barrier Reef atauTerumbu Sawar Besar adalah  sistem terumbu karang yang terbesar di dunia. Ia terdiri daripada lebih 2,900 terumbu individu  dan 900 pulau di sepanjang lebih 2,600 kilometer (1,600 batu) di kawasan seluas kira-kira 344.400 kilometer persegi (133,000 batu persegi ), terumbu ini terletak di Laut batu karang, di luar pantai QueenslandAustralia .
Terumbu Sawar Besar boleh dilihat dari angkasa lepas dan struktur terbesar yang dibuat oleh organisma hidup.  Struktur terumbu ini terdiri daripada  berbilion-bilion organisma kecil, yang dikenali sebagai karang polip. Ia  telah dipilih sebagai Tapak Warisan Dunia pada tahun 1981.  CNN melabelkannya sebagai salah satu daripada tujuh keajaiban semula jadi dunia.  Queensland National Trust mejadikannya sebagai ikon negeri Queensland.
Sebahagian besar daripada terumbu dilindungi oleh Taman Laut Great Barrier Reef, yang membantu untuk mengawal kesan penggunaan manusia, seperti perikanan dan pelancongan. Tekanan alam sekitar yang lain di terumbu dan juga ekosistem iaitu aliran air, perubahan iklim disertai dengan massa pelunturan karang dan wabak penduduk berkitar daripada mahkota-duri tapak sulaiman . Menurut kajian yang diterbitkan pada bulan Oktober 2012 oleh Prosiding Akademi Sains Kebangsaan , terumbu telah kehilangan lebih daripada separuh penutup karang sejak tahun 1985.
Terumbu Sawar Besar telah lama diketahui dan digunakan oleh Orang Asli Australia dan orang Torres Strait, Ia merupakan sesuatu yang penting dalam budaya dan kerohanian penduduk tempatan. Terumbu adalah destinasi yang sangat popular untuk pelancong, terutama di Kepulauan Whitsunday dan Wilayah Cairns. Pelancongan merupakan aktiviti ekonomi yang penting di rantau ini kerana dapat menjana lebih $3 bilion setiap tahun.

j)  Plitvice Lakes National Park Croatia
Plitvice Lakes National Park atau Taman Tasik Negara Plitvice ( Croatian : Taman Nacionalni Plitvička jezera,  biasanya sebutan Plitvice ialah  [ plîtʋitse ]).  Taman negara yang tertua di Eropah Tenggara dan  terbesar di Croatia.

Taman ini ditemui dalam tahun 1949, terletak di kawasan pergunungan kars di kawasan tengah Croatia, di sempadan  Bosnia dan Herzegovina. Yang penting  lebuh raya utara-selatan, melalui kawasan taman negara, menyambungkan kawasan pedalaman Croatia dengan kawasan pantai Adriatik.

Kawasan yang dilindungi menjangkau lebih 296,85 kilometer persegi ( 73,350 ekar). Kira-kira 90 % daripada kawasan ini adalah sebahagian daripada Lika - Senj County, manakala Baki 10 % adalah sebahagian daripada Karlovac County. Dalam tahun 1979, Taman  Tasik Negara Plitvice didaftarkan oleh Pendaftar Warisan Dunia UNESCO sebagai salah satu kawasan semula jadi pertama di dunia. Setiap tahun, lebih daripada 1,200,000 pengunjung.  Masuk adalah tertakluk kepada caj berubah-ubah, hingga 110 kuna atau sekitar $ 18USD bagi setiap orang dewasa pada musim puncak. Peraturan-peraturan ketat juga dikenakan
                       

Sunday, 29 December 2013

SENARAI NAMA MENTERI KABINET MALAYSIA 2013 PENGGAL KE - 13 YANG DIPERKENANKAN YANG DI-PERTUAN AGUNG TUANKU, TUANKU ABDUL HALIM MU'ADZAM SHAH.


Berikut Merupakan senarai lengkap Menteri di Kementerian Malaysia dan jawatan-jawatan rasmi di Kabinet Persekutuan Penggal Ke-13.


BARISAN MENTERI KABINET MALAYSIA 2013


Perdana Menteri Malaysia: 
 Datuk Seri Najib Tun Razak

Timbalan Perdana Menteri Malaysia:   

                                                   Tan Sri Muhyiddin Yassin

Menteri di Jabatan Perdana Menteri:

Mejar Jeneral (B) Datuk Jamil Khir Baharom    Senator Abd Wahid Omar
Senator Datuk Seri Panglima Joseph Kurup  Senator Datuk Seri Idris Jala        
Datuk Seri Shahidan Kasim            Pn Hjh Nancy Shukry

                                    Senator Paul Lau Seng Kuat             Datuk Joseh Entulu            
Timbalan Menteri Jabatan Perdana Menteri
 •      Datuk Razali Ibrahim
 •      P.Waythamoorthy

Kementerian Pertahanan

 • Menteri Pertahanan Malaysia:  Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein
 • Timbalan Menteri Pertahanan Malaysia: Datuk Rahim Bakri

Kementerian Kewangan

 •      Menteri Kewangan Malaysia: Datuk Seri Najib Tun Razak
 •      Menteri Kewangan Malaysia (II): Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah
 •      Timbalan Menteri Kewangan Malaysia: Datuk Ahmad Madzlan

Kementerian Pelajaran & Pengajian Tinggi

 •     Menteri Pelajaran dan Pengajian Tinggi: Tan Sri Muhyiddin Yassin
 •     Menteri Pelajaran dan Pengajian Tinggi (II):  Datuk Seri Idris Jusuh
 •     Timbalan Menteri Pelajaran dan Pengajian Tinggi: Datuk Dr Meryl Yap
 •     Timbalan Menteri Pelajaran dan Pengajian Tinggi (II): Datuk P Kalamanatahan

Kementerian Dalam Negeri

 •      Menteri Dalam Negeri: Datuk Seri Zahid Ahmad Hamidi
 •      Timbalan Menteri Dalam Negeri: Datuk Seri Dr Wan Junaidi

Kementerian Pengangkutan

 •     Menteri Pengangkutan: Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein (Pemangku)
 •     Timbalan Menteri Pengangkutan: Datuk abdul Aziz Kaprawi

Kementerian Pelancongan Dan Kebudayaan

 •     Menteri Pelancongan Dan Kebudayaan: Datuk Seri Mohd Nazri Nazri Aziz
 •     Timbalan Menteri Pelancongan Dan Kebudayaan: Datuk Joseph Salang

Kementerian Luar Negeri

 •     Menteri Luar Negeri: Datuk Anifah Aman
 •     Timbalan Menteri Luar Negeri: Datuk Hamzah Zainudin

Kementerian Kerja Raya

 •     Menteri Kerja Raya: Datuk Fadilah Yusuf
 •     Timbalan Menteri Kerja Raya: Datuk Rosnah Abd Rashid

Kementerian Kesihatan

 •     Menteri Kesihatan: Datuk S Subramaniam
 •     Timbalan Menteri Kesihatan: Datuk Seri Hilmi Yahya

Kementerian Belia Dan Sukan

 •      Menteri Belia Dan Sukan: Khairy Jamaluddin
 •      Timbalan Menteri Belia Dan Sukan: Datuk Saravanan Murugan

Kementerian Sumber Manusia

 •     Menteri Sumber Manusia: Datuk Richard Riot

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Kepenggunaan

 •     Menteri Perdagangan Dalam Negeri Dan Kepenggunaan: Datuk Hassan Malik
 •     Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri Dan Kepenggunaan: Senator Ahmad Bashah

Kementerian Perdagangan Antarabangsa

 •     Menteri Perdagangan Antarabangsa: Mustapa Muhammad
 •     Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa: Datuk Hamim Samuri

Kementerian Pertanian Dan Industri Asas Tani

 •     Menteri Pertanian Dan Industri Asas Tani: Datuk Seri Ismail Sabri Yaakub
 •     Timbalan Menteri Pertanian Dan Industri Asas Tani: Datuk Tajuddin Abd Rahman

Kementerian Sains Teknologi dan Innovasi

 •     Menteri Sains Teknologi dan Innovasi: Datuk Ivon Ibin
 •     Timbalan Menteri Sains Teknologi dan Innovasi: Datuk Sr Abu Bakar

Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar

 •     Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar: Datuk Seri G Palanivel
 •     Timbalan Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar: Datuk Dr James Dawos

Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air

 •     Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air: Datuk Dr Maxsimus Ongkili
 •     Timbalan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air: Datuk Seri Mahathir Khalid

Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah

 •     Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah: Datuk Sri Shafie Apdal
 •     Timbalan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah: Datuk Seri Alexander Nanta Linggi

Kementerian Perusahaan, Perladangan dan Komoditi

 •     Menteri Perusahaan, Perladangan dan Komoditi: Datuk Seri Douglas Unggah
 •     Timbalan Menteri Perusahaan, Perladangan dan Komoditi: Datuk Noriah Kasnun

Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan

 •     Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan: Datuk Seri Abdul Rahman Dahlan
 •     Timbalan Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan: Datuk Halimah Mohd Sadique

Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat

 •     Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat: Datuk Rohani Ab Karim
 •     Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat: Datuk Dr James Dawus

Kementerian Komunikasi dan Multimedia

 •     Menteri Komunikasi dan Multimedia: Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek
 •     Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia: Datuk Jailani Johari

Kementerian Wilayah Persekutuan

 •     Menteri Wilayah Persekutuan: Datuk Seri Tg Adnan Tengku Mansoor
 •     Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan: Senator Datuk Dr Logabalamohan

Sumber: 
Senarai Nama Menteri Kabinet Malaysia 2013 http://www.hootoh.my/2013/05/senarai-nama-menteri-kabinet-malaysia.html#ixzz2oozPKpAa 

Saturday, 28 December 2013

Maklumat Terkini: Perhimpunan 31 Disember 2013 - Mesej dari Rektor IPGMMESEJ DARI REKTOR INSTITUT PENDIDIKAN GURU MALAYSIA BERKAITAN
" PERHIMPUNAN MENGGULINGKAN KERAJAAN PADA 31 DISEMBER 2013"

PERINGATAN:
Peringatan daripada Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia, YBhg. Datuk Dr. Khair bin Mohamad Yusof meminta kita memastikan tiada warga pendidik yang terlibat dalam perhimpunan haram ala demonstrasi jalanan yang didakwa bermatlamat untuk menggulingkan kerajaaan yang dijangka akan diadakan pada 31 Disember 2013
Oleh yang demikian, kita perlu memastikan tiada mana-mana warga IPGM dan IPGK termasuk pelatih-pelatih kita terlibat dalam perhimpunan tersebut. Sila panjangkan peringatan ini kepada semua warga IPGM dan IPGK. Pengarah-pengarah Pusat, Ketua-ketua Jabatan, Ketua-ketua Unit dan Pengarah-pengarah IPGK perlu segera melaporkan sebarang perkembangan berkaitan perkara ini.
Terima kasih
Sulaiman b. WakLOGO KPM YANG BARU

Rekabentuk oleh:
Prof. Dato’ Dr Ahmad Zainuddin & En. Mohd Faizal Ahmad
(Majlis Rekabentuk Malaysia)

Logo ini menggunakan dua ‘P’ dan dua ‘Alif’ yang melambangkan dua peringkat pendidikan di Malaysia, iaitu Sistem Sekolah dan Sistem Pengajian Tinggi.

Hurup ‘P’ yang bertingkat ke arah Alif  pula melambangkan tahap-tahap kecemerlangan pendidikan di Malaysia.

Bentuk Bulat melambangkan Malaysia sebagai pusat pendidikan yan bersifat global. 

Dari segi warna, 
 • biru bermaksud profesionalisma dalam sistem pendidikan negara. 
 • Kuning keemasan melambangkankecemerlangan.
 • Putih melambangkan sistem pendidikan yang bermutu tinggi dan membentuk insan yang berkualiti dan berilmu mulia.

 
 RASIONAL   
 • Logo KPM yang baru ini direka dengan mengunakan huruf 'Alif' sebagai konsep teras.
 • Penggunaan huruf 'I' melambangkan INSAN, ILMU dan IMAN. 3 'l' ini adalah teras konsep logo ini.
 • Pendekatan yang diambil mengunakan huruf atau typography berdasarkan pengertian bahawa manusia yang pada masa hidupnya, berada pada jalan yang lurus sebagaimana huruf 'Alif' itu. 
 • Alif pula  membawa pengertian ILMU kerana Allah mengangkat orang-orang yang beriman dan orang-orang yang diberi ilmu dengan beberapa darjat.
 • Ilmu diklasifikasikan sebagai pengetahuan atau kepandaian yang merangkumi semua bidang yakni duniawi mahu pun ukhrawi. Ilmu juga di takrifkan sebagai pemindahan roh atau jiwa daripada kegelapan kepada kecerahan dan sebagai suatu kebenaran dan keyakinan.
VISI & MISI KPM YANG LAMA & BARU


Visi dan Misi Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) yang baru.


Visi dan Misi Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) yang lama 
yang telah dijadikan sebagai visi & misi sekolah.


Paparan Visi & Misi KPM yang baru, di sebelah kiri Rasional Logo KPM 
dan di sebelah kanan Vle Frog.


Pendapat;

Visi & Misi yang baru lebih luas bidang skop kalau dibandingkan dengan yang lama. Penekanan diberi kepada sistem pendidikan yang berkualiti. Visi & Misi KPM yang lama pula lebih kepada sudut sekolah iaitu peranan sekolah. Kedua dua Visi & Misi saling berkait, untuk menghasilkan generasi terbilang mesti ada satu bentuk sistem pendidikan yang berkualiti yang digunapakai untuk membangunkan potensi individu bagi memenuhi aspirasi negara.

Shabas KPM, Kami Perlaksana akan berusaha untuk menghasilkan insan terbilang kelas pertama sejajar dengan Visi dan Misi KPM, insha'ALLAH......

Perlantikan baru Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia

TAHNIAH
YBhg. Datuk Dr. Khair Bin Mohamad Yusof
Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia
Kementerian Pendidikan Malaysia

Adalah dengan sukacitanya dimaklumkan;

YBhg. Datuk Dr. Khair Bin Mohamad Yusof
telah dilantik sebagai Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia,
Kementerian Pendidikan Malaysia
Berkuatkuasa pada
8 Disember 2013

Friday, 27 December 2013

Pembesaran dan pengubahsuaian surau Al-Kauthar SMK Taman Bunga Raya (1)

Pembesaran Ruang Sembahyang Surau Al-Kauthar 
SMK Taman Bunga Raya 1, 48300 Bukit Beruntung,
Selangor Darul Ehsan.

Pembesaran surau perlu dibuat kerana enrolment sekolah bertambah kepada 1954 orang pelajar yang mana pagi ada 32 buah kelas aliran perdana 8 kelas pendidikan khas, 1 kelas KAA (Bahasa Arab) dan 2 kelas KRK, petang pula ada 22 kelas aliran perdana,1 kelas peralihan, 1 kelas KAA (Bahasa Arab) dan 1 kelas KRK, total semua kelas 68 buah kelas. Majoriti pelajar adalah terdiri daripada pelajar Melayu, sebilangan pelajar India dan 2 atau 3 orang pelajar China.

Bilangan guru hanya ada 115 orang sahaja termasuk 5 orang guru PPKI dan 3 orang guru bimbingan dan kounseling,  setakat ini masih lagi kekurangan guru seramai 23 orang termasuk guru kounseling, guru aliran perdana dan guru Pendidikan khas.

1) Bahagian belakang Surau AL-Kausthar
Pintu masuk pelajar perempuan
Cadangan:
a) Ruang selepas tangga
 • Daun pintu dan grill akan ditanggalkan
b) Bahagian Tangga
 • Dinding di kedua-dua belah tangga akan dipecahkan.
c) Ruang sebelum tangga
 • Ruang ini akan ditinggikan lantainya sama dengan lantai selepas tangga
 • Di kiri dan kanan sisi akan dibina dinding cermin jenis gelap.
 • Cermin nampak dari dalam tak nampak dari dalam luar
 • Membina anak tangga.
2) Bahagian Sisi Kanan Surau AL-Kausthar 
 Dilihat dari dalam  pintu masuk pelajar lelaki
 
Dilihat dari luar pintu masuk pelajar lelaki 
Cadangan
 • Daun pintu dan grill yang kelihatan akan ditanggalkan
 • Kedua-dua tingkap dan pintu akan dipasang grill.
 • Tingkap akan dipasang dengan tingkap cermin jenis gelongsor.
 • Pintu pula akan dipasang dengan pintu cermin jenis gelap.
3) Bahagian Sisi Kiri Surau AL-Kausthar
Dilihat dari dalam
a) Sebelah kiri
b) Sebelah kanan
Dilihat dari luar
Cadangan;
 • Kedua-dua tingkap akan dipasang dengan tingkap cermin jenis gelongsor.
 • Pintu pula akan dipasang dengan pintu cermin.
4) Bahagian keseluruhan lantai
Lantai akan dipasang jubin mengikut saf
Ini adalah contoh yang diambil dari Surau SMK Gedangsa yang mana saya juga terlibat rujuk blog pengetuasmkg.blogspot.com

5) Bahagian Mimbar Surau Al-Kauthar
a) Dilhat dari dalam surau
b) Dilihat dari luarCadangan;
 • Dinding ini akan dirobohkan
 • Bahagian ini dipanjangkan 10 kaki ke depan
Kos Perbelanjaan;
 • Sedang dalam proses memohon sumbangan
 • Sumbangan daripada pihak Zakat dan individu
 • Juga kepada PPDHSel untuk dipanjangkan
 • Yang ingin menyumbang, alamatkan ke sekolah
 • SMK Taman Bunga Raya1,48300 Bukit Beruntung, Selangor
 • Nombor talipon: 03-60216289
 • Cek atas nama PIBG SMK Taman Bunga Raya (1)


.
.